Wij hadden het ook niet zien aankomen 10 jaar geleden toen we begonnen, maar Foodelicious wordt steeds meer een azijnen-expert, met ambachtelijke azijnen uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië. Het is nu zelfs zover dat we ze niet alleen importeren maar ook zelf ontwikkelen en op eigen recept laten maken door de vakmensen in Zuid-Europa.
Allereerst zijn daar onze populaire fruitazijnen. Hiervoor wordt eerst een fruitpuree gemaakt, en dan wordt een azijnbacterie toegevoegd. Hierdoor gaan de fruitsuikers zich omzetten in azijn en ontstaat een licht zoete, frisse fruitazijn. Voorbeelden hiervan zijn de frambozen-, cider-, en mangoazijn.
Verder hebben we nog de hele reeks balsmicoazijnen. Voor het productie proces hiervan klikt u hier. Als alternatief op de officiële balsamico lijn hebben wij er ook een paar laten ontwikkelen op basis van een 9-jaar oude balsamicoazijn met een vijgenpuree, bosvruchtenpuree of witte truffelaroma. Deze hebben dus wel de diepgang van een balsamico (want ze zijn 9 jaar gerijpt op 4 soorten hout) en daarnaast hebben ze het zoete van de bosvruchten of vijgen, of de diepe smaak van truffel. Heerlijk over een salade of in het geval van de truffel over bijvoorbeeld risotto of carpaccio.
Uiteraard hebben we ook de klassiekers - witte en rode wijnazijn, champagneazijn, sherryazijn, witte balsamico, etc. Deze zijn vooral lekker door een klassieke vinaigrette of door uw saus of mayonnaise.
Voor alle azijnen geldt dat ze in principe niet bederven. Echter, de fruitsmaak gaat wel achteruit op den duur. Daarom is de regel dat alle fruitazijnen ongeveer een jaar optimaal van smaak zijn. Omdat het azijnproces niet gestopt is door middel van pasteurisatie kunt u een vliesje krijgen boven in de fles - dit kan geen kwaad!
U leest het al, het kan ons niet zuur genoeg zijn. Voor receptideeën met de azijnen kunt u terecht bij het kopje recepten.