Afhankelijk van de streek vindt de olijvenoogst meestal ergens tussen november en april plaats. En eveneens afhankelijk van de plaatselijke gebruiken worden de olijven uit de boom geschud of opgeraapt als ze van rijpheid vanzelf uit de boom zijn gevallen.
Om van de olijven goede olijfolie te maken is haast geboden. De olijven moeten binnen vierentwintig uur naar de frantoio om te worden geperst. Om de olijven op te eten is juist veel geduld nodig. Het neemt maanden van wachten in beslag.
De olijven moeten eerst een aantal dagen in gewoon water liggen, dat iedere dag moet worden ververst. Ongeveer een liter water voor iedere kilo olijven. Als de olijven hun bittere smaak hebben verloren, die ze hebben als ze net uit de boom komen, zijn ze toe aan de volgende fase.
De olijven gaan na het waterbad in afgesloten potten in de salamoia. Salamoia is water met ongeveer 10% zeezout (100 gram voor iedere liter water) dat 15 minuten heeft gekookt en daarna weer volledig is afgekoeld. Het beschermt de olijven tegen bacterien.
Na 1 a 2 maanden moeten de olijven worden gewassen en vervolgens nog minstens 1 a 2 maanden in verse salamoia rijpen. De olijven kunnen zo tot wel twee jaar lang goed blijven.
Voordat je de olijven eet, moet je de zoute salamoia er nog met lauw water van afspoelen.
U kunt bij ons veilig betalen met Ideal en creditcard. Wij zijn daarnaast aangesloten bij het webshop keurmerk
Wil je op de hoogte blijven van eventuele proeverijen, aanbiedingen en nieuwe recepten? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.
We gaan zorgvuldig met jouw data om.
We gebruiken cookies om je een betere gebruikerservaring te bieden, webverkeer te analyseren en voor marketingdoeleinden zoals gepersonaliseerde advertenties tonen. Klik op akkoord om alle cookies te accepteren of ga naar cookie instellingen om je voorkeuren te beheren.
Lees hier onze cookieverklaring.
Onze website houdt drie niveaus van cookies bij. Je kan zelf je voorkeuren op elk moment aanpassen. Meer informatie over wat cookies zijn en welke cookies we verzamelen kan je lezen in ons cookiebeleid.
zijn noodzakelijke cookies die ervoor zorgen dat de website goed functioneert en dat je voorkeuren (bv. taal, regio) goed worden opgeslagen.
laten ons toe om het gebruik van de website te analyseren en de bezoekerservaring te verbeteren.
hebben als doel je ervaring te personaliseren en je relevante inhoud en aanbiedingen te sturen op deze en andere websites.